/ Per 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht!
Nieuwsoverzicht

nieuws

Per 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht!

Rookmelders worden per 1 juli een verplichting in zowel nieuwbouw en bestaande huizen én huur- of koopwoningen.

Vanaf deze datum wordt er geacht om op elke woonverdieping een rookmelder te hebben. Deze hoeft niet aangesloten te zijn op het energie net, batterijen volstaan ook. Het wordt ook verplicht om rookmelders op vluchtroutes te plaatsen. Denk hierbij aan een gezamenlijke hal van de begaande grond die voor de bovenverdieping als vluchtroute gezien wordt. De zolder die niet als verblijfsruimte dient hoeft geen rookmelder te hebben in de ruimte.

Waar moet op gelet worden bij het aanschaffen van een rookmelder?

De wet schrijft voor dat rookmelders aan bepaalde eisen moeten voldoen. Zo moeten deze in ieder geval voldoen aan de EN 14604-norm en een CE keurmerk bevatten. Er zijn natuurlijk goedkopere rookmelders van minder bekende merken, maar dit betekend niet dat ze dezelfde kwaliteit leveren als de goedgekeurde rookmelders. Koop beter een goede kwaliteit rookmelder voor een betere bescherming van je huis en jezelf.

Wat staat er in de wet?

De wet schrijft niet voor welke rookmelder gemonteerd moet worden. Het meest belangrijke besluit dat de overheid heeft genomen is dat de nieuwe regels voor de bestaande bouw moeten oplopen met de regels die zijn vastgesteld voor nieuwbouw. Momenteel moeten nieuwbouw rookmelders aangesloten zijn aan een 230v/spanning en moeten deze voorzien zijn van een back-up batterij. De wet voor de bestaande bouw geeft aan dat de rookmelders voorzien moeten zijn van een batterij. In de wet wordt verplicht dat er op elke woonlaag een rookmelder komt. Ook op vluchtroutes moeten rookmelders worden geplaatst. Al met al geeft dit ongeveer aan dat er op elke woonlaag rookmelders komen.